مقدمه:

 اهلی شدن گوسفند، سبب تولید پشم سفیدتر، گسترش وتراکم بیشتر پشم درنواحی مختلف بدن حیوان و یکنواختی بیشتر درطول و قطر پشم آنها گردید. چنین تغییراتی سبب گردید که خواص فیزیکی و شیمیایی پشم نیز تحت تاثیر قرار گیرد. پشمهای ضخیم دارای درصد گوگرد کمتری نسبت به پشم ظریف میباشند که بربرخی ویژگیهای آن اثر میگذارد.امروزه پوشاک پس از غذا، مهمترین ما یحتاج بشررا تشکیل میدهد ونیاز انسان به پوشاک، روزبروز  با افزایش جمعیت ودرآمد و بهبود وضع اقتصادی بیشتر می شود. اسیدهای آمینه گوگردار، سهم عمده ای درتولید پشم وخواص آن دارند. از طرفی چون نسبت ازت به گوگرد جیره دربررسیهای غذایی، بالاخص دردامهایی که تولید الیاف میکنند، بسیار مهم میباشد واین نسبت درپشم نسبت به سایر بافتهای حیوانی بیشتر است، لذا سطوح مختلف گوگرد نیز دراین آزمایش، مورد مطالعه قرار گرفت . مکملهای گوگردی، سبب افزایش هضم و متابولیسم ازت میشوند ودر نتیجه  میتوانند، خواص پشم و فولیکولهای تولید کننده آنرا، تحت تاثیر قرار دهند. بطور خلاصه، هدف از اجرای این طرح، بررسی سطوح مختلف گوگرد و کاه جو غنی شده با اوره برروی خصوصیات پشم ،نظیر طول ،قطر و ... بوده است. بدین منظور این پژوهش با استفاده از 72 راس بره نر 7 ماهه ورامینی و 9 جیره غذایی، درقالب یک طرح کاملاً تصادفی با روش فاکتوریل 3×3 انجام گرفت که فاکتور اول ، سه سطح گل گوگرد(0،1/0،2/0 درصد) وفاکتور دوم، سه سطح کاه جو غنی شده با اوره 5 درصد(0،15 و 30 درصد)بودند. هر جیره آزمایشی به 8 راس بره نر بمدت 100 روز داده شد. کلیه جیره ها از نظر انرژی قابل متابولیسم و پروتئین خام، یکسان بودند. دوره عادت پذیری بره ها، سه هفته بود. درپایان دوره پرواری، طبق دستورالعمل استاندارد با پشم چین، نمونه برداری دستی از پشم ناحیه پهلو، انجام شد و اندازه گیریهای مختلف، شامل قطر، طول، چربی همراه پشم، مواد گیاهی، مقدار پشم شسته شده، انواع الیاف، درصد الیاف مدولائی، مقدار گوگرد و ازت پشم به عمل آمد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از روش تجزیه واریانس، با استفاده از سیستم نرم افزاری
 Mstat-C ومقایسه میانگینها با آزمون چند دامنه دانکن، صورت گرفت. 

 خلاصه نتايج:

 نتایج حاصل از این تحقیق، نشان داد که گوگرد مصرفی برقطر پشم، بطور معنی داری(P<0/05) اثرگذاشته است وسطح 2/0 درصد گوگرد مصرفی، سبب تولید الیاف ظریفتری نسبت به سایر سطوح گوگرد گردیده است. بره هائیکه از جیره های بدون مکمل گوگردی استفاده کرده بودند، درصد بیشتری از الیاف ضخیم(بالای 60 میکرون)درپشم آنها مشاهده شد. بره هائیکه با جیره حاوی 15% کاه جو غنی شده تغذیه شده بودند، بطورمعنی دارای الیاف ضخیم تر و بلندتر(P<0/01)، و پشم شسته بیشتری(P<0/05)نسبت به سایر بره هایی که با جیره های حاوی سطوح دیگر کاه غنی شده تغذیه شده بودند، تولید کردند. افزایش معنی دار طول(P<0/01)، قطر(P<0/05)و یکنواختی درطول (P<0/05)دربین واحدهای آزمایشی همراه با افزایش وزن بیده مشاهده شد. بره هایی که جیره بدون مکمل گوگردی یا فاقد کاه غنی شده یا هردو آنها(بدون گل گوگرد، کاه غنی شده)را مصرف کردند، از نظر کیفیت پشم درسطح پایین تری قرارداشتند. ازت موجود درپشم بره ها که جیره های مختلف را دریافت کردند، اختلاف معنی داری(P<0/01) مشاهده شد. استفاده از بالاترین سطوح گوگرد وکاه غنی شده(بترتیب با 2/0 و 30 درصد)دراین آزمایش(جیره 9)، بعلت افزایش متناسب درقطر، طول،یکنواختی طول الیاف، مقدار پشم شسته و وزن بیده، مناسبترین جیره، تشخیص داده شد